post

Asocijacija srpskih klastera – ASKA, nastala je na temeljima dugogodišnje saradnje najsnažnijih klastera u Srbiji. Stvaranje ove asocijacije predstavlja logičan sledeći korak u razvoju te saradnje i njenu formalizaciju. ASKA je, međutim, i daleko više od toga.

ASKA će, kao naconalna asocijacija koja okuplja organizacije klasterskog tipa, poslužiti kao platforma ne samo za saradnju između klastera i konstituisanje zdrave klasterske scene u Srbiji, nego i za podsticanje nastanka i razvoja novih najboljih klasterskih inicijativa i organizacija.

Klasteri u Srbiji odavno nisu novost. Po svojoj definiciji, klasteri treba da okupljaju “igrače” iz čuvene trostruke spirale – biznis, obrazovanje, državna uprava – i uključuju ih aktivnosti i projekte koji će proizvesti pozitivne rezultate upravo na osnovu saradnje različitih institucija i organizacija koje zajedno streme ka istim ciljevima. U Srbiji su u različitim sektorima započete klasterske inicijative, neke su napredovale brzo i posatale ozbiljne klasterske organizacije, neke su još uvek u razvoju, a neke još uvek lutaju tražeći svoj identitet i svrhu.

Razvoj klastera u Srbiji prate mnogi problemi, a najznačajniji su nedostatak svesti o potrebama za ovakvom sinergijom, nedovoljni menadžerski kapaciteti i znanja u klasterima, te hroničan nedostatak finansijskih sredstava.

Priča o klasterima je priča o zajedništvu, solidarnosti, fokusu, deljenim ciljevima i uspehu. ASKA namerava da okupi srpske klastere na tim načelima i da deluje dugoročno.